Activitati si evenimente

Masa Rotundă ,,Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală” .

Fundaţia Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și cu organizația elvețiană Formation des Parents-CH (Lausanne, Elveția) a organizat în data de 6 iunie 2017 masa rotundă cu tema ,,Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, care a avut la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Direcția Dialog Social, Bulevard General Gheorghe Magheru nr. 7, mezanin, sector 1, București.

Acaesta activitate face parte din proiectul “Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, fiind organizată cu ocazia schimbului de experiență a delegației elvețiene, formată din reprezentanți ai „Formation des Parents – CH”, cu partenerii români. Schimbul de experiență a reprezentat o oportunitate pentru ca profesioniștii elvețieni să afle mai multe despre politicile sociale și serviciile de educație parentală din România.
Evenimentul a fost de asemenea co-finanțat de Reprezentanța UNICEF în România.

 

Obiectivul mesei rotunde a fost de a aduce în dezbatere diferite aspecte importante în ceea ce privește necesitatea unei Strategii Naționale pentru Educația Parentală și implementarea acesteia:

  • Necesitatea unei Strategii Naționale pentru Educația Parentală din perspectiva unei nevoi de servicii pentru dezvoltarea și îmbunătățirea competentelor parentale în România;
  • Contextul European în ceea ce privește politicile referitoare la educația parentală;
  • diversitatea modelelor europene în domeniu; exemplul modelului elvețian de servicii pentru dezvoltarea abilităților parentale și de suport pentru părinți;
  • Obiectivele și principalele direcții de acțiune propuse în Strategie;
  • Identificarea responsabilităților sectoriale/locale, implicații bugetare și instituții implicate în oferirea de servicii de educație parentală.

 

Participanți
23 de participanți au fost prezenți la masa rotundă. Reprezentanții autorităților guvernamentale care au participat la masa rotundă au fost Dna. Adina CODREȘ, Consilier Superior din partea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție și Dna. Viorica PREDA, Inspector General pentru învățământul preșcolar în cadrul Ministerului Educației. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de vizita Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Social, Dl. Gabriel PETREA, care a ținut un scurt discurs, exprimându-și interesul față de domeniul educației parentale și evoluția acestuia în România. Dna. Luminița COSTACHE, Specialist educație în cadrul UNICEF România s-a numărat printre participanți și a ținut o prezentare detaliată a modalităților în care UNICEF a oferit suport pentru dezvoltarea de programe de educație parentală în România, în ultimele două decenii.

Partenerul elvețian, organizația Formation des Parents- CH, a fost reprezentat de 4 profesioniști:

  • Dna. Christelle SCHLÄPFER, Director “Formation des Parents-CH”,
  • Dna. Gabriela HEIMGARTNER, membru al Comitetului de conducere Formation des Parents- CH,
  • Dna. Jacqueline LASHLEY, Președinte FAPERT, organizație membră a Formation des Parents CH
  • Dl. André CHAPPOT, Coordonator romand Formation des Parents- CH.

 

Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai unor ONG-uri precum și membrii ai presei din partea Agerpres, Radio Trinitas și Radio România Cultural.

Canalele media care au publicat articole despre masa rotundă au fost: www.agerpres.ro, www.rador.ro, www.ceinou.ro, www.ziarelive.ro, www.fluierul.ro.

Agenda mesei rotunde

Masa rotundă s-a desfășurat conform următorului program:/

 

09.30 – 10.00    Înregistrarea participanților și distribuirea materialelor informative

10.00 – 10.15    Deschiderea oficială a evenimentului. Prezentarea participanților: Martha ILIESCU, Președinte Fundația Copiii Noștri

10.15 – 10.30    Prezentare general a ,,Studiului de cercetare privind educația parentală și nevoia de servicii de support pentru părinți”: Viorica PREDA, Inspector general, Ministerul Educației

10.30 – 10.45    Modele de servicii pentru sprijinul parentalității în Elveţia: Christelle SCHLÄPFER, Director “Formation des parents – CH”

10.45 – 11.00    Educaţia părinţilor şi programele de sprijin pentru părinți: Luminiţa COSTACHE, Specialist educație, UNICEF

11.00 – 11.15    Obiectivele şi principalele direcţii de acţiune propuse în Strategie: Ştefan COJOCARU, Director Asociația HOLTIS

11.15 – 11.30    Pauză cafea

11.30 – 11.45    Parteneriatul public – privat în domeniul promovării educației parentale de la inceput la prezent: Adina CODREȘ, Consilier superior ANPDCA

11.45 – 12.45    Dezbateri. Schimb de idei. Propuneri

12.45 – 13.00    Concluzii

13.00 – 14.00    Masa de prânz

Prezentările și dezbaterile au fost relevante și utile pentru îndeplinirea obiectivului mesei rotunde; experiența relatată de profesioniștii elvețieni a oferit o perspectivă nouă asupra diferențelor și similarităților dintre mediul social românesc și cel elvețian, și asupra metodelor prin care se oferă servicii de educație parentală în ambele țări.

Masa rotundă a reprezentat, pentru profesioniștii elvețieni, o oportunitate de a participa la dezbateri, de a întâlni profesioniști din mediul guvernamental și cel non-guvernamental din România. Participarea unor profesioniști din mediul universitar românesc a avut un impact pozitiv asupra dezbaterilor.

De asemenea, masa rotundă a fost un prilej de a promova proiectul și suportul financiar de care acesta beneficiază. Membrii presei au fost informați privind progresul din domeniul educației parentale și buna colaborare dintre instituțiile guvernamentale și societatea civilă în acest domeniu.