Activitati si evenimente

“Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi” (7-11 iulie 2015, Băișoara, Cluj)

“Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi” (7-11 iulie 2015, Băișoara, Cluj)

Fundația Copiii Noștri, în parteneriat cu organizația elvețiană Formation des Parents – CH (Lausanne, Elveția), a organizat seminarul destinat pentru 20 de profesioniști români, cu titlul „Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi”. Seminarul a avut loc între 7 și 11 iulie 2015, în localitatea Băișoara, județul Cluj.

Obiectivul seminarului a fost promovarea metodelor eficiente de lucru cu părinții și de educație parentală în general, ca suport pentru acei părinți care se confruntă cu probleme din ce în ce mai complexe în ceea ce privește educarea și comunicarea cu copilului, precum și transferul de experiență din partea partenerului elvețian pentru profesioniștii români.

Participanții la seminar

Formatorii pentru acest seminar au fost Dna. Gabrielle Heller, formator pentru grupuri de părinți și membru al comitetului de conducere al Formation des Parents – CH, și Dna. Viviane Fenter, secretarul romand al organizației elvețiene Formation des Parents – CH.

Participanții la seminar au fost 20 de cadre didactice din sistemul de educație preșcolar din județele Cluj, Alba, Mureș, Bihor și Sălaj.

Concluziile seminarului

Toți participanții au considerat că au dobândit cunoștințe noi despre educația parentală și au afirmat că se simt capabili să organizeze întâlniri cu părinții cu tematicile prezentate în cadrul seminarului. De asemenea, participanții au fost foarte satisfăcuți de profesionalismul trainerilor și au considerat că seminarul a reprezentat un schimb de experiență important între profesioniștii elvețieni și cei români.

Toți participanții și-au exprimat dorința de a continua să participe în cadrul proiectului și de a organiza diverse activități în județul de proveniență, iar majoritatea participanților au afirmat că își doresc să participe și la alte seminarii organizate de Fundația Copiii Noștri, pe teme legate de proiectul „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”.

Comunicatul de presa este disponibil aici.“Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi” (31 august - 05 septembrie 2015, Sinaia, Prahova)

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), în parteneriat cu organizația elvețiană Formation des Parents – CH (Lausanne, Elveția), a organizat seminarul nr. 3 cu titlul „Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi”. Seminarul a avut loc între 31 august și 05 septembrie 2015, în localitatea Sinaia, județul Prahova.

Obiectivul seminarului a fost promovarea metodelor eficiente de lucru cu părinții și de educație parentală în general, ca suport pentru acei părinți care se confruntă cu probleme din ce în ce mai complexe în ceea ce privește educarea și comunicarea cu copilului, precum și transferul de experiență din partea partenerului elvețian pentru profesioniștii români.

Participanții la seminar

Formatorii pentru acest seminar au fost Dna. Kirsten Kirschner, formator părinți, animator ateliere pe diverse tematici din domeniul educației în cadrul organizației Formation des Parents – CH Elveția și Liana Roba, student la Universitatea din Cluj – Facultatea de psihologie, asistent formator pentru acest seminar de formare.

Participanții la seminar au fost 20 profesioniști din cadrul ONG-urilor (membre și nemembre FONPC) și DGASPC-urilor, cadre didactice din învățământul preșcolar din București și județele: Sibiu, Timișoara, Dolj, Călărași, Buzău, Ialomița, Ilfov, Prahova.

Concluziile seminarului

Majoritatea participanților au considerat că au dobândit cunoștințe noi despre educația parentală precum și noi abilități de comunicare. De asemenea, au afirmat că se simt capabili să organizeze întâlniri cu părinții și că vor aplica metodele învățate în cadrul seminarului.

Toți participanții au fost foarte satisfăcuți de profesionalismul trainerilor și de calitatea metodelor pedagogice.

Toți participanții și-au exprimat dorința de a continua să participe în cadrul proiectului și de a organiza mese rotunde și întâlniri în comunitate în județul de proveniență.

 “Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi” (12-16 octombrie, Bușteni, Prahova)

Fundația Copiii Noștri, în parteneriat cu organizația elvețiană Formation des Parents – CH (Lausanne, Elveția), a organizat seminarul destinat pentru 20 de profesioniști români, cu titlul „Cum să îi înțelegem și să îi sprijinim pe părinți, astăzi”. Seminarul a avut loc între 12 și 16 octombrie, în localitatea Bușteni, județul Prahova.

Obiectivul seminarului a fost promovarea metodelor eficiente de lucru cu părinții și de educație parentală în general, ca suport pentru acei părinți care se confruntă cu probleme din ce în ce mai complexe în ceea ce privește educarea și comunicarea cu copilului, precum și transferul de experiență din partea partenerului elvețian pentru profesioniștii români.

Participanții la seminar

Formatorii pentru acest seminar au fost Dna. Kirsten Kirschner, psiholog, și Dl. Prof. Dr. Dieter Schurch, președintele organizației elvețiene Formation des Parents – CH.

Participanții la seminar au fost 20 de cadre didactice din sistemul de educație preșcolar din județele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanța, Dâmbovița, Galați, Ilfov și Ialomița.

Concluziile seminarului

Majoritatea participanților au considerat că au dobândit cunoștințe noi despre educația parentală, cât și abilități noi de comunicare și au afirmat că se simt capabili să organizeze întâlniri cu părinții pe temele și cu metodele învățate în cadrul seminarului. De asemenea, majoritatea participanților au fost foarte satisfăcuți de profesionalismul trainerilor și și-au exprimat dorința de a continua să participe în cadrul proiectului și să organizeze întâlniri în comunitate sau mese rotunde în județul de proveniență.
Conferința de lansare a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale de Educație Parentală” (26 – 27 mai, București)

Fundația Copiii Noștri (FCN) în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și organizația elvețiană Formation des Parents-CH (Lausanne, Elveția), a organizat Conferința de lansare a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale de Educație Parentală”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Conferința a avut loc în data de 26 – 27 mai 2015, la Ibis Hotel Gara de Nord

Obiectivul conferinței a fost aducerea în dezbatere a temei importante a educației parentale și lansarea publică a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale de Educație Parentală”.

Participanți la conferință

În total, conferința s-a bucurat de prezența a 91 de participanți, din 73 care au fost invitați.

Printre participanți s-au numărat:

 • Dl. Thomas STAUFFER, Şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene la Bucureşti
 • Dl. Prof. Dr. Dieter SCHURCH, Psiholog, Doctor în științe ale comunicării, membru al Comisiei elvețiene pentru preșcolari a UNESCO, Președinte Formation des Parents CH
 • Dna. Chantal BASTIN, Psiholog clinician și psihoterapeut, Fédération Internationale pour l’Education des Parents (FIEP), Franța
 • Dl. Marian Bojincă, Manager de proiect, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC)

Participanții reprezentanți ai autorităților guvernamentale au fost:

 • Dna. Liliana PREOTEASA, Subsecretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării Științifice
 • Dna Gabriela COMAN, Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
 • Dna. Adina CODREŞ, Psiholog, Consilier superior, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Concluzii ale conferinței

 • Conferința și-a atins obiectivele și a reprezentat, ca parte a planului de vizibilitate a proiectului, un eveniment important pentru promovarea proiectului și a sursei de co–finanțare din partea Programului de Cooperare Româno – Elvețian.
 • Participarea Şefului Biroului Contribuţiei Elveţiene la Bucureşti, Dl. Thomas Stauffer, precum și a Președintelui partenerului elvețian – Formation des Parents – CH, Dl. Prof. Dr. Dieter Schurch, a reprezentat un avantaj important pentru conferința de lansare a proiectului.
 • Prezența oficialilor importanți din partea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și din partea Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a însemnat o informare importantă în privința politicilor publice prezente și viitoare pentru Programul de Dezvoltare al României în perioada 2014-2020.
 • Toate prezentările au fost evaluate pozitiv de către participanți, majoritatea caracterizând prezentările ca fiind „foarte interesante.”
 • Din partea presei au participat doi jurnaliști la conferința de presă, iar Mediafax a publicat, pe data de 27 mai, un articol care a anunța evenimentul și lansarea proiectului, specificând și finanțatorul.

Comunicatul de presa este disponibil aici.Seminar de formare nr. 4 Timisoara: Educaţia parentală în România şi Elveţia

Seminar de formare nr. 4 Timisoara: Educaţia parentală în România şi Elveţia

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a organizat în perioada 15 – 20 februarie 2016, în Timişoara, un seminar de formare „Educaţia parentală în România şi Elveţia” la care au participat 30 de profesionişti din cadrul ONG-urilor membre și parteneri ai FONPC precum și profesioniști din cadrul DGASPC, inspectorate școlare din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara și Dolj.

Cei prezenți la seminar au avut ocazia să lucreze cu două experte în domeniul parentalității, Anne-Dominique Grosvernier și France Frascarolo-Moutinot, reprezentante ale partenerului elvetian Formation des Parents - CH(Lausanne, Elveţia).

Acesta este al patrulea seminar de formare a profesioniștilor care lucrează direct cu părinții și copiii, în scopul îmbunătățirii politicilor publice în domeniul educației și pentru crearea unui cadru legal privind promovarea strategiei naționale de educație parentală. Seminarul organizat la Timișoara a adus în prim plan tehnici și metode de sprijinire a părinților pentru a pune în prim plan nevoile copiilor. Educația copiilor, motivarea părinților pentru a deveni părinți suficient de buni, pentru a comunica cu copiii lor și a-i sprijini.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi implementat de Fundaţia Copiii Noştri în parteneriat cu „Formation des Parents - CH” (Lausanne, Elveţia) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Detalii complete se gasesc pe situl Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), aici.

O galerie completa cu fotografii de la seminar a fost postata pe pagina de facebook a FONPC, aici.Conferința de prezentare a „Studiului de cercetare cu privire la educaţia parentală şi nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi” si de evaluare intermediară a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”

Fundația Copiii Noștri), în parteneriat cu organizația elvețiană Formation des Parents-CH (Lausanne, Elveția) si Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil a organizat Conferința de prezentare a „Studiului de cercetare cu privire la educaţia parentală şi nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi” si de evaluare intermediară a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”. Conferinţa a fost organizată cu asistența Reprezentanței UNICEF din România si face parte din proiectul „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Conferința a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2016, la Hotel IBIS Palatul Parlamentului, Sala de conferințe EMINESCU.

Obiectivul conferinței a fost oferirea de informații teoretice și practice referitoare la evoluția proiectului în primele luni 18 luni de implementare precum si prezentarea principalelor aspecte care au reiesit din „Studiul de cercetare cu privire la educaţia parentală şi nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi”.

In total, conferința a beneficiat de prezența a 74 de participanti, dintre care coordonatorul pentru Programe Naționale din partea Biroului Contribuției Elvețiene din Ambasada Confederației Elvețiene la București, reprezentantul si coordonatorul pentru programe de educatie din partea UNICEF, reprezentanti ai partenerilor nostri de proiect (Formation des parents - CH si FONPC), persoane de decizie  si reprezentanți oficiali din partea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a Inspectoratelor scolare judetene, profesionisti din ONG-uri, profesori universitari. Aceasta larga participare  a adus în cadrul conferinței informații importante și a contribuit la calitatea discuțiilor.

De asemnea, au fost contactate și invitate 14 canale media pentru a participa la conferința de presă (printre cele mai cunoscute se numără: Radio- Radio România Actualități, Radio Romania Cultural, stații TV - Prima TV, TVR;  canale online: Agerpres, Mediafax, Adevărul, Evenimentul  Zilei). 4 reprezentanți ai presei au fost prezenți la conferință, din partea Agerpres, Ziarul Azi, Radio România Cultural și Radio Trinitas.

Cele mai importante concluzii ale conferintei:

Conferința și-a atins obiectivul de a prezenta "Studiul de cercetare cu privire la educaţia parentală şi nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi" si de a oferi informații despre evoluția proiectului în primele 18 luni de implementare in raport cu indicatorii proiectului. Aceste documente pot fi descarcate - a se vedea mai jos.
Prezența reprezentanților oficiali din partea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a adus în cadrul conferinței informații importante și a contribuit la calitatea discuțiilor.
Toţi reprezentanţii ministerelor au subliniat importanța educaţiei parentale ca unul din elementele esenţiale pentru dezvoltarea copilului şi pentru asigurarea unei politici coerente în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului.

 

 

 Comunicat de presa

Agenda conferintei

Prezentarea studiului de cercetare

Martha Iliescu: Prezentarea progreselor proiectului - 18 luni

Educatia parentala in Elvetia

Cristina Iova: Contributia FONPC la realizarea proiectului

Adina Codres: Roluri in Strategia Nationala de Protectie a copilului 2014-2020

Luminita Costache: Unicef - programele de sprijin pentru parinti

Ana Muntean: Educatia parentala din perspectiva teoriei atasamentului

Carmen Anghelescu: Strategie de dezvoltare timpurie a copilului

Anisoara Ciobanu: Derularea cercetarii in jud. Ilfov

Aurora Vartei: Educatie parentala in gradinite

C. Clapou, R. Branisteanu: Educatia parentala in jud. Bistrita Nasaud

Valentina Souca: Derularea cercetarii in jud. Salaj. Experiente si perspective privind educatia parentala“Educaţia parentală - Paşi spre viitor“ organizată în orașul Luduș, jud Mureș

In ziua de 26 noiembrie, ora 10.00 la Grădinița "Căsuța fermecată", str. Crinului, nr.38 din orașul Luduș , a avut loc masa rotundă cu tema "Educaţia parentală - Paşi spre viitor" organizată de Primăria și Consiliul Local Luduș în colaborare cu Fundaţia Copiii Noştri , Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Asociația Cultural-Creștină "Sfinții Împăraţi Constantin și Elena" Luduş,  în cadrul proiectului "Promovarea strategiei naţionale de educaţie parentală", co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Această întâlnire si-a propus să dezbată câteva aspecte importante referitoare la educaţia parentală şi la promovarea Strategiei naţionale de educaţie parentală care să reprezinte un cadru legislativ unitar şi coerent pentru a putea oferi servicii de sprijin parental adecvate, flexibile şi accesibile tuturor categoriilor de părinţi.

Câteva dintre temele care au fost abordate în cursul întâlnirii:

 • De ce este nevoie de educaţie parentală? Sunt părinţii de astăzi suficient de pregătiţi pentru a oferi copilului o educaţie adecvată societăţii în care trăim?
 • Autorităţile/instituţiile care ar putea avea atribuţii în domeniul educației parentale
 • Relaţia între grădiniţă/școală/instituţia de învăţământ şi familie reprezintă una din cele mai importante verigi din „lanţul" dezvoltării armonioase şi a reuşitei copilului
 • Educaţia nu îi priveşte numai pe părinţi ci priveşte întreaga societate deoarece este vorba de a pregăti copilul pentru viaţa lui în societate; educaţia trebuie să îl facă pe copil puternic, să-l ajute să-şi construiască viitorul, să depăşească greutăţile şi să facă faţă provocărilor
 • Competențele parentale nefiind înăscute, părinţii au dreptul la sprijin şi susţinere.

La acest eveniment au participat 26 de persoane dintre care reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Luduş, reprezentanţi ai Fundației Copiii Noştri din Bucureşti, reprezentanți ai Asociaţiei "Sfinții Împăraţi Constantin și Elena" din Luduş, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Mureș­, inspectori școlari și metodiști, alți reprezentanţi ai instituțiilor implicate in educația, sănătatea si protecția copilului şi a familiei: directori de școli, cadre didactice, asistenți sociali, medici, reprezentanți ai bisericilor și nu în ultimul rând părinți.

Fiecare participant a primit mapa proiectului cu următorul conținut: broșura proiectului, posterul proiectului, broșurile produse in proiect, un exemplar din „Studiul de cercetare referitor la educația parentala si nevoia de servicii pentru parinti", invitația, agenda, comunicatul de presa, prezentarea proiectului si prezentarea FCN.

Din evaluarea chestionarelor completate de participanți la finele evenimentului s-au desprins următoarele concluzii:

 • Educația parentala este foarte necesara si utila deoarece majoritatea parintilor nu poseda suficiente competente parentale si cunoștințe despre educația corecta a copilului
 • Printre activitățile cele mai importante pentru promovarea educatiei parentale participanții au menționat cursuri in sala si on line adresate parintilor, intalniri tematice cu parintii in scoli si grădinițe, distribuirea de materiale informative pe intelesul parintilor
 • Instituțiile care ar trebui sa-si asume responsabilitatea educației parentale sunt atat cele la nivel guvernamental cat si local implicate in educația, sănătatea si protecția copilului
 • Educația si informarea parintilor precum si servicii de sprijin pentru o buna parentalitate pot fi puse la dispoziția parinților in cadrul școlilor, grădinițelor, cabinetelor de consiliere din CJRAE, cabinetelor medicale, asistenți sociali etc

  

AGENDA EVENIMENTULUI

Masă rotundă "Educaţia parentală- paşi spre viitor"

 

 9.30 - 10.00  Primirea şi înregistrarea participanţilor. Distribuirea materialelor de informare

10.00 - 10.10 Deschiderea evenimentului ,prezentarea participanţilor- prof. Ana Pandrea

10.10 - 10.30 Prezentarea proiectului  "Promovarea strategiei naţionale de educaţie parentală"- dna Adina Ovedenie, Fundaţia Copiii Noştri

10.30 - 10.45 Alocuţiunile partenerilor -prof. Irina Trifan, inspector şcolar educaţie timpurie

10.45 - 11.00 Alocuţiunile partenerilor- dl. Cristian Moldovan , primar al oraşului Luduş

11.00 - 11.15 Alocuţiunile partenerilor -pr. Viorel Ormenişan, preşedinte al Asociaţiei Cultural-Creştine "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" Luduş

11.15 - 11.30 Pauză de cafea

11.30 - 12.30 Dezbateri. Schimb de idei, propuneri- prof. Ana Pandrea, invitaţi

12.30 - 12.40 Sinteza discuţiilor şi închiderea evenimentuluiÎntâlnirea în comunitate care a avut loc la şcoala nr 136

În cadul proiectului, în data de 8 noiembrie 2016 a avut loc o întâlnire cu tema "Educaţia parentală - faţă în faţă cu riscurile abandonului şcolar".

Evenimentul a avut loc la şcoala gimnazială nr 136, sector 5 Bucureşti, strada Prelungirea Ferentari nr 69.  Locaţia acestui eveniment a fost aleasă ţinând cont de faptul că şcoala este situată într-o comunitate cu populaţie majoritară de etnie roma şi familii defavorizate. Abandonul şcolar este un fenomen destul de frecvent, mai ales pentru clasele superioare, părinţii fiind unul din factorii care încurajează părăsirea timpurie a şcolii, indeosebi pentru fetele de peste 12-13 ani.

Această întâlnire s-a organizat de către Fundaţia Copiii Noştri în colaborare cu Primăria sectorului 5, cu Inspectoratul şcolar sector 5 şi cu direcţia şcolii.

La întâlnire au participat 30 de persoane, reprezentanţi ai Primăriei şi ai Consiliului local (Consilierul pentru problemele familiilor roma şi mediatorul social al primăriei), reprezentanţi ai Inspectoratelor şcolare din sectoarele 1, 2 şi 5 din Bucureşti, cadre didactice din şcoala 136 şi din alte şcoli din Bucureşti şi din judeţul Ilfov, părinţi.

Obiectivele acestei întâlniri au fost :

 • Să aducă în atenţia participanţilor rolul important al educaţiei parentale şi al bunei comunicări cu părinţii, mai ales în cazul părinţilor cu un nivel de educaţie precar
 • Discutarea unor aspecte legate de cauzele abandonului şcolar
 • Nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi pentru ca acestia sa poată oferi copilului o educaţie corespunzătoare, capabilă să-i faciliteze integrarea şcolară, socială şi ulterior profesională.
 • Prezentarea unor modele şi probleme specifice comunităţii respective şi modul în care autorităţile locale pot rezolva sau ameliora aceste probleme.

Participanţii au primit fiecare o mapă a proiectului conţinând : prezentarea proiectului cu menţionarea finanţatorilor,  pliantul, posterul, prezentarea FCN, broşuri pentru educaţia parentală, un exemplar din „Studiul de cercetare referitor la educația parentală şi nevoia de servicii pentru părinţi", invitația, agenda precum şi unele prezentări.

Programul după care au avut loc dezbaterile a fost următorul: 

 

AGENDA 

„Întâlnirii în comunitate" de  la școala  gimnaziala nr. 136, sector 5 Bucureşti,  în data de 8.11. 2016

   

12.00 - 12.10 : Cuvânt de bun venit şi prezentarea participanților importanți -     doamna prof. Laura Verde, director Școala gimnaziala nr 136

12.10 - 12.20:  Prezentarea proiectului şi a programelor de educație parentală ale Fundației Copiii Noștri, Martha Iliescu, Preşedinte Fundaţia Copiii Noştri

12.20 - 12.45: Prezentarea concluziilor „Studiului de cercetare cu privire la educaţia parentală şi nevoia de servicii de sprijin pentru părinţi » : Prof. Viorica Preda, Inspector general MENCS

12.45 - 13.00: Analiza asupra necesitații educației parentale în învăţământul preşcolar în sector1 Bucureşti: Prof.Georgeta Iordache, Inspector pentru învăţământul preşcolar sector 1, Bucureşti

13.00 - 13.15: Importanta educaţiei parentale pentru prevenirea abandonului școlar: Prof. Petronela Curcan - grădiniţa nr 1 Măgurele, jud Ilfov

13.15 - 14.00 : Dezbateri şi întrebări

14.00 - 14.15: Concluzii şi evaluare

la finalul întâlnirii participanţii au completat chestionare de evaluare, din care au reieşit următoarele CONCLUZII:

 • Educaţia parentală constituie o prioritate
 • Este nevoie de cadre specializate ca „formatori de părinţi" care să organizeze cursuri cu părinţii
 • Este nevoie de o Strategie naţională de educaţie parentală care să reglementeze în mod legal şi oficial această activitate, desfăşurată până în prezent aproape în exclusivitate prin voluntariat sau prin proiecte locale, limitate în timp.
 • Statul trebuie să aloce bugete locale şi fonduri pentru educaţia parentală şi formarea de specialişti.
 • Relaţia scoală - părinţi este esenţială în promovarea unei educaţii corecte pentru copii.Întâlnirea în comunitate care a avut loc la grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa copilăriei” din Buftea, jud. Ilfov

În data de 11 noiembrie 2016, în cadrul proiectului „Promovarea strategiei naţionale pentru educaţie parentală", Fundaţia Copiii Noştri,  în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judetului Ilfov a organizat o întâlnire în comunitatea din oraşul Buftea jud. Ilfov, pentru dezbaterea unor aspecte referitoare la educaţia parentală şi la nevoia de sprijin a părinţilor, mai ales în cazul părinţilor cu un nivel de educaţie precar.

La întâlnire au participat 25 de persoane - cadre didactice şi reprezentanţi ai ISJ Ilfov, părinţi.

Participanţii au primit  mapa proiectului cu următorul conţinut: prezentarea proiectului cu menţionarea finanţatorilor, pliantul, posterul, prezentarea FCN, broşuri pentru educaţia parentală, un exemplar din „Studiul de cercetare referitor la educația parentală şi nevoia de servicii pentru părinţi", invitația, agenda precum şi unele prezentări.

Temele discutate au fost :

a)    Este educatia parentala o prioritate?

b)    Sunt parintii pregatiti pentru a-si asuma in mod corespunzator atributiile de parinte?

c)    Exista sau nu actualmente un cadru legal adecvat pentru promovarea educatiei parentale?

d)    care sunt institutiile care trebuie sa-si asume activitatea de educatie parentala/sustinerea parentalitatii

e)    Rolul comunitatii, al factorilor de decizie si al persoanelor-cheie in promovarea educatiei parentale

 Din evaluarea chestionarelor care au fost completate de participanţi la finalul întâlnirii s-au desprins următoarele concluzii:

 • Este nevoie de o Strategie naţională de educaţie parentală care să reglementeze în mod legal şi oficial această activitate.
 • Cadrele didactice au subliniat că anterior au participat la Programul de educaţie parentală desfăşurat de Fundaţia Copiii Noştri cu asistenţa UNICEF în cadrul căruia au beneficiat de formări specifice, iar ulterior au desfăşurat multe întâlniri/lecţii cu părinţii după metoda „Educaţi Aşa". Toată această activitate s-a bazat exclusiv pe voluntariat şi pe sprijin din partea ISJ Ilfov, dar este necesară alocarea unor bugete speciale la nivel local pentru a organiza în mod constant şi eficient educaţia parentală.
 • Relaţia şcoală/grădiniţă - părinţi este esenţială şi trebuie să fie susţinută, permanenţă. Părinţii care nu sunt implicaţi în activităţi la grădiniţă îşi diminuează interesul faţă de educaţia copilului, care ulterior poate conduce la abandon şcolar.Întâlnirea în comunitate care a avut loc la grădiniţa cu program prelungit nr 28 din Ploiesti jud. Prahova

În data de 21 ianuarie 2017, în cadrul proiectului „Promovarea strategiei naţionale pentru educaţie parentală", Fundaţia Copiii Noştri în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judetului Prahova a organizat o întâlnire în comunitatea din oraşul Ploiesti pentru dezbaterea unor aspecte referitoare la educaţia parentală şi la promovarea Strategiei nationale pentru educatie parentala.

Obiectivul intalnirii a fost pe de o parte promovarea strategiei nationale de educatie parentala si, pe de alta parte, identificarea nevoilor de servicii adresate parintilor in vederea sustinerii eforturilor lor in educatia copilului.

La intalnire au participat 39 de persoane - cadre didactice, profesionisti si parinti din Ploiesti dar si din mediul rural, respectiv din localitati invechinate: Coșerele, Priseaca Schiulești, Dîrvari, Olarii Vechi, Buzota, Podenii Noi, Poienarii Burchii, Bucov, Gornet Cuib si din orase mici: Urlați, Mizil and Plopeni.

A fost dezbătuta cea mai recenta varianta a Strategiei de educatie parentala elaborata in cadrul proiectului. La finele intalnirii participantii au completat formulare de evaluare din care s-au desprins o serie de CONCLUZII:

 • Strategia nationala pentru educatie parentala este un document necesar si util. Ea trebuie adoptata de guvern cat mai repede pentru a oferi sustinere parintilor in domeniul parentalitatii
 • Cadrele didactice au subliniat că anterior au participat la Programul de educaţie parentală desfăşurat de Fundaţia Copiii Noştri cu asistenţa UNICEF în cadrul căruia au beneficiat de formări specifice, iar ulterior au desfăşurat multe întâlniri/lecţii cu părinţii după metoda „Educaţi Aşa". Toată această activitate s-a bazat exclusiv pe voluntariat şi pe sprijin din partea Inspectoratului scolar, dar este necesară alocarea unor bugete speciale la nivel local pentru a organiza în mod constant şi eficient educaţia parentală.
 • Relaţia şcoală/grădiniţă - părinţi este esenţială şi trebuie să fie susţinută in permanenţă. Părinţii care nu sunt implicaţi în activităţi la grădiniţă îşi diminuează interesul faţă de educaţia copilului, care ulterior poate conduce la abandon şcolar.Prezentarea deplasării în Elveţia a delegaţiei romane pentru schimbul de experienţă cu partenerul elvetian „Formation des parents – CH”

În perioada 16 - 21 octombrie 2016, conform planului de activităţi al proiectului, a avut loc un schimb de experienţă între Fundaţia Copiii Noştri şi Formation des parents - CH, la care au participat 6 profesionişti romani, din cadrul echipei de management şi a Steering committee. 

Schimbul de experinţă a avut ca scop să contribuie la informarea  partenerilor romani  cu privire la politicile de educaţie parentală în Elveţia şi la serviciile oferite părinţilor pentru dezvoltarea competenţelor parentale.

Schimbul de experienţă a fost organizat de dl Andre Chappot, coordonatorul de proiect din partea « Formation des parents - CH », care a condus şi a însoţit delegaţia pe tot parcursul programului.

În cadrul schimbului de experienţă delegaţia romană a avut întâlniri cu reprezentanţi ai unor instituţii şi ONG-uri care oferă suport parental şi a vizitat mai multe centre care oferă astfel de servicii :

« Maison verte » (Casa verde) din Renne - întâlnire cu dna Karine Rebecchi,

« Ecole des parents » din Geneva, întâlnire cu dna Katharina Schindler, director

« Education familiale- Fribourg » - întâlnire cu dna Cristina Tattarletti.

Un loc central l-a avut întâlnirea cu partenerul de proiect „Elternbildung CH, Zürich" (traducerea germană a Formation des parents - CH).  Directorul acestei organizaţii, doamna Cristelle Schläpfer a făcut o amplă prezentare a organizaţiei, a activităţilor acesteia şi a modului de coordonare a celor trei organizaţii - filiale locale în cele trei regiuni lingvistice ale Elveţiei.

De asemenea delegaţia s-a întâlnit cu dl. David Muller, coordonator de proiect, în cadrul aceleaşi organizaţii, care a făcut o amplă prezentare a serviciilor oferite părinţilor.

Delegaţia a mai avut întâlniri la « Centrul de cercetare referitor la relaţia părinte - copil » , cu doamna  France Frascarolo-Moutinot, una dintre formatoarele pentru seminarul nr 4 care a avut loc în România în cadrul proiectului, precum şi întâlniri cu alţi  profesionişti din diferite domenii legate de copii şi părinţi: domnul Jean-Bernard Siggen, responsabil în « Brigada pentru minori ai Poliţiei cantonale » din Fribourg şi domnul Nicolas Perelyguine,  responsabil al « Centrului de activităţi şi animaţie pentru copii şi tineri » din Rennes.

Delegaţia romană a avut şi o întâlnire cu formatorii care au participat la seminariile de formare din România dintre care doamnele Vivianne Fenter şi Kirsten Kirschner

Câteva concluzii care au reieşit în cadrul schimbului de experienţă :

 • Elveţia are o lungă experienţă în domeniul educaţiei parentale
 • Există diferenţe esenţiale de organizare între România şi Elveţia având în vedere că aceasta este un stat federal cu organizare cantonală (în fiecare din cele 28 de cantoane)
 • Organizarea serviciilor pentru părinţi este bazată pe nevoile acestora în fiecare comunitate
 • Serviciile sunt flexibile, adaptate şi accesibile şi se bazează pe finanţări locale
 • Finanţarea serviciilor pentru copii şi părinţi provine în proporţie de 80-90% de la bugetul de stat (local şi cantonal)
 • Bugetele sunt propuse de organizaţii pornind de la nevoile comunităţii, din observarea acestora, ţinând cont de cererile şi sugestiile părinţilor; nu se fac studii speciale deoarece ar fi prea costisitor
 • Bugetele sunt generoase, permiţând un număr adecvat de profesionişti şi oferirea de servicii de bună calitate şi adecvate nevoilor
 • Eficienta activităţii personalului este o prioritate. Toţi profesioniştii sunt supervizaţi. Supervizarea se face la toate nivelurile. Majoritatea profesioniştilor lucrează cu normă parţială
 • Nu există o coordonare a serviciilor la nivel naţional; activitatea de educaţie parentală fiind în responsabilitatea autorităţilor locale.Masa Rotundă ,,Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”

Fundaţia Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și cu organizația elvețiană Formation des Parents-CH (Lausanne, Elveția) a organizat în data de 6 iunie 2017 masa rotundă cu tema ,,Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, care a avut la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Direcția Dialog Social, Bulevard General Gheorghe Magheru nr. 7, mezanin, sector 1, București.

Acaesta activitate face parte din proiectul “Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, fiind organizată cu ocazia schimbului de experiență a delegației elvețiene, formată din reprezentanți ai „Formation des Parents – CH”, cu partenerii români. Schimbul de experiență a reprezentat o oportunitate pentru ca profesioniștii elvețieni să afle mai multe despre politicile sociale și serviciile de educație parentală din România.
Evenimentul a fost de asemenea co-finanțat de Reprezentanța UNICEF în România.

 

Obiectivul mesei rotunde a fost de a aduce în dezbatere diferite aspecte importante în ceea ce privește necesitatea unei Strategii Naționale pentru Educația Parentală și implementarea acesteia:

 • Necesitatea unei Strategii Naționale pentru Educația Parentală din perspectiva unei nevoi de servicii pentru dezvoltarea și îmbunătățirea competentelor parentale în România;
 • Contextul European în ceea ce privește politicile referitoare la educația parentală;
 • diversitatea modelelor europene în domeniu; exemplul modelului elvețian de servicii pentru dezvoltarea abilităților parentale și de suport pentru părinți;
 • Obiectivele și principalele direcții de acțiune propuse în Strategie;
 • Identificarea responsabilităților sectoriale/locale, implicații bugetare și instituții implicate în oferirea de servicii de educație parentală.

 

Participanți
23 de participanți au fost prezenți la masa rotundă. Reprezentanții autorităților guvernamentale care au participat la masa rotundă au fost Dna. Adina CODREȘ, Consilier Superior din partea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție și Dna. Viorica PREDA, Inspector General pentru învățământul preșcolar în cadrul Ministerului Educației. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de vizita Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Social, Dl. Gabriel PETREA, care a ținut un scurt discurs, exprimându-și interesul față de domeniul educației parentale și evoluția acestuia în România. Dna. Luminița COSTACHE, Specialist educație în cadrul UNICEF România s-a numărat printre participanți și a ținut o prezentare detaliată a modalităților în care UNICEF a oferit suport pentru dezvoltarea de programe de educație parentală în România, în ultimele două decenii.

Partenerul elvețian, organizația Formation des Parents- CH, a fost reprezentat de 4 profesioniști:

 • Dna. Christelle SCHLÄPFER, Director “Formation des Parents-CH”,
 • Dna. Gabriela HEIMGARTNER, membru al Comitetului de conducere Formation des Parents- CH,
 • Dna. Jacqueline LASHLEY, Președinte FAPERT, organizație membră a Formation des Parents CH
 • Dl. André CHAPPOT, Coordonator romand Formation des Parents- CH.

 

Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai unor ONG-uri precum și membrii ai presei din partea Agerpres, Radio Trinitas și Radio România Cultural.

Canalele media care au publicat articole despre masa rotundă au fost: www.agerpres.ro, www.rador.ro, www.ceinou.ro, www.ziarelive.ro, www.fluierul.ro.

Agenda mesei rotunde

Masa rotundă s-a desfășurat conform următorului program:/

 

09.30 – 10.00    Înregistrarea participanților și distribuirea materialelor informative

10.00 – 10.15    Deschiderea oficială a evenimentului. Prezentarea participanților: Martha ILIESCU, Președinte Fundația Copiii Noștri

10.15 – 10.30    Prezentare general a ,,Studiului de cercetare privind educația parentală și nevoia de servicii de support pentru părinți”: Viorica PREDA, Inspector general, Ministerul Educației

10.30 – 10.45    Modele de servicii pentru sprijinul parentalității în Elveţia: Christelle SCHLÄPFER, Director “Formation des parents – CH”

10.45 – 11.00    Educaţia părinţilor şi programele de sprijin pentru părinți: Luminiţa COSTACHE, Specialist educație, UNICEF

11.00 – 11.15    Obiectivele şi principalele direcţii de acţiune propuse în Strategie: Ştefan COJOCARU, Director Asociația HOLTIS

11.15 – 11.30    Pauză cafea

11.30 – 11.45    Parteneriatul public – privat în domeniul promovării educației parentale de la inceput la prezent: Adina CODREȘ, Consilier superior ANPDCA

11.45 – 12.45    Dezbateri. Schimb de idei. Propuneri

12.45 – 13.00    Concluzii

13.00 – 14.00    Masa de prânz

Prezentările și dezbaterile au fost relevante și utile pentru îndeplinirea obiectivului mesei rotunde; experiența relatată de profesioniștii elvețieni a oferit o perspectivă nouă asupra diferențelor și similarităților dintre mediul social românesc și cel elvețian, și asupra metodelor prin care se oferă servicii de educație parentală în ambele țări.

Masa rotundă a reprezentat, pentru profesioniștii elvețieni, o oportunitate de a participa la dezbateri, de a întâlni profesioniști din mediul guvernamental și cel non-guvernamental din România. Participarea unor profesioniști din mediul universitar românesc a avut un impact pozitiv asupra dezbaterilor.

De asemenea, masa rotundă a fost un prilej de a promova proiectul și suportul financiar de care acesta beneficiază. Membrii presei au fost informați privind progresul din domeniul educației parentale și buna colaborare dintre instituțiile guvernamentale și societatea civilă în acest domeniu.Întâlniri în comunitate desfășurate în perioada martie – august 2017

În perioada 1 martie – 31 august 2017 au fost organizate mai multe întâlniri în comunitate cu scopul de a promova Strategia Naționala pentru Educație Parentală în orașe mici și în mediul rural. Totodată aceste întâlniri au avut ca obiectiv să aducă în atenția profesioniștilor și părinților din localitățile selectate problematica educației parentale și dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru părinți, astfel încât aceștia să fie capabili să își exercite atribuțiile parentale în mod corespunzător.

Răspunzând prevederilor proiectului de promovare a Strategiei Naționale pentru Educație Parentală pe o arie geográfică extinsă, cuprinzând cât mai multe județe si regiuni de dezvoltare, întâlnirile care au fost programate în aceasta perioada au avut loc în comunități din următoarele județe: Ialomița (orasul Slobozia), Harghita (orasul Toplița), și Teleorman (comuna Salcia). Anterior au mai fost organizate astfel de evenimente în județul Prahova, județul Ilfov și în București, în sectorul 5, cartierul Ferentari.

Intalnirea în comunitate de la Slobozia a fost organizată în colaborare cu Inspectoratul școlar Ialomița și a avut loc în data de 11 martie 2017 la Liceul Pedagogic “Matei Basarab” str. Matei Basarab nr. 5, Slobozia.

Au participat 21 de cadre didactice, directori de școală și alți profesioniști din localitățile Slobozia, Fetești și Țăndărei și comunele Stelnica, Sudiți și Movila.

Judetul Ialomița a fost selectat pentru acest eveniment ținând cont de faptul că este unul dintre cele mai sărace județe, cu o pondere de 61% a populației care trăiește în mediul rural; numărul locuitorilor este în descreștere în ultimii 10 ani, tocmai din cauza săraciei și a resurselor materiale precare.

Întâlnirea în comunitate de la Toplița a avut loc în data de 1 aprilie 2017, la grădinița “Dumbrava minunată” aparținând Liceului Andrei Șaguna, fiind organizată în colaborare cu Inspectoratul școlar Harghita.

La întâlnire au participat 34 de cadre didactice din Toplița, Gheorgheni și Miercurea Ciuc precum și părinți din Toplița.

Județul Harghita și orașul Toplița au fost selecționate pentru acest eveniment datorită faptului că exista o varietate de diferite etnii în zonă, mai ales o pondere mare a populației maghiare dar și de etnie romă sau germană.

Întâlnirea în comunitate din județul Teleorman a fost organizată în comuna Salcia, în data de 17 iulie 2017 și a avut loc la Școala Gimnazială din Salcia.

Au fost prezenți 30 de participanți din Comunele Salcia și Călmățuiu, cadre didactice, reprezentanți ai Consiliului Local și alți profesioniști.

In general temele discutate la aceste intalniri au fost aproximativ aceleași, spre exemplu:

a) Este educația parentală o prioritate?

b) Sunt părinții de azi pregătiți pentru a-și asuma în mod corespunzător atribuțiile de părinte?

c) Este necesar sau nu un cadru legal adecvat pentru promovarea educației parentale?

d) Care sunt instituțiile care ar trebui să-și asume activitatea de educație parentală/susținerea parentalității?

e) Este nevoie de cadre specializate care să le transmită părinților cunostințe actuale despre educația parentală care să combată vechile mentalități bazate pe autoritate excesivă, pedepse fizice, abuz și neglijarea drepturilor copilului?

f) Rolul comunității, al factorilor de decizie și al persoanelor-cheie în promovarea educației parentale.

În toate întâlnirile a fost discutat documentul ,,Strategia Națională pentru Educație Parentală” pe baza căruia au avut loc dezbateri și propuneri.

Din evaluarea chestionarelor care au fost completate de participanţi la finalul tuturor acestor întâlniri s-au desprins următoarele concluzii:

 • Este nevoie de o Strategie naţională de educaţie parentală care să reglementeze în mod legal şi oficial această activitate.
 • Strategia Națională pentru Educație Parentală este un document necesar și útil, care trebuie adoptat de Guvern cât mai repede pentru a oferi susținere părinților în domeniul parentalității.
 • Multe cadre didactice au subliniat că anterior au participat la Programul de educaţie parentală desfăşurat de Fundaţia Copiii Noştri cu asistenţa UNICEF în cadrul căruia au beneficiat de formări specifice, iar ulterior au desfăşurat întâlniri/lecţii cu părinţii după metoda „Educaţi Aşa”. Aceste întâlniri cu părinții s-au bucurat de un real succes, demonstrând nevoia de informare și servicii pentru o mai bună educație în familie. Toată această activitate s-a bazat exclusiv pe voluntariat şi pe sprijin din partea Inspectoratului școlar. De aceea, pentru ca educația parentală să devină o activitate continuă și coerentă la nivel național este necesară alocarea unor bugete speciale la nivel local/ național pentru a organiza în mod constant şi eficient educaţia parentală.
 • Relaţia şcoală/grădiniţă – părinţi este esenţială şi trebuie să fie susţinută in permanenţă. Părinţii care nu sunt implicaţi în activităţi la grădiniţă/școală îşi diminuează interesul faţă de educaţia copilului, ceea ce ulterior poate conduce la abandon şcolar.Deplasarea în România a delegaţiei elvețiene pentru schimbul de experienţă cu partenerii români

În perioada 6-9 iunie 2017, conform planului de activități al proiectului, a avut loc vizita in România a reprezentanților organizației elvețiene partenere - Formation des Parents – CH, la care au participat 4 profesioniști elvețieni si anume:

 • Dna. Christelle SCHLÄPFER, Director “Formation des Parents-CH”,
 • Dna. Gabriela HEIMGARTNER, membru al Comitetului de conducere Formation des Parents- CH,
 • Dna. Jacqueline LASHLEY, Președinte FAPERT, organizație membră a Formation des Parents CH
 • Dl. André CHAPPOT, Coordonator romand Formation des Parents- CH.

Schimbul de experiență a avut ca scop informarea partenerilor elvețieni cu privire la serviciile oferite părinților din România în vederea dezvoltării competențelor parentale și a fost organizat de către echipele de proiect ale Fundației Copiii Noștri și FONPC, care au însoțit delegația elvețiană pe tot parcursul programului.

În cadrul schimbului de experiență delegația elvețiană a participat la masa rotundă cu tema ,,Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, care a avut loc în data de 6 iunie 2017 la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Direcția Dialog Social.

Masa rotundă a fost organizată ca parte a proiectului “Promovarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie Parentală”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Evenimentul a fost de asemenea co-finanțat de Reprezentanța UNICEF în România.

Printre participanții la masa rotundă s-au numărat membrii ai Comitetului de Coordonare pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală din cadrul proiectului, reprezentanți ai unor instituții guvernamentale și ONG-uri, precum și dl Gabriel PETREA , Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social.

În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul dna. Viorica PREDA, Inspector general din partea Ministerului Educației, care a prezentat ,,Studiul de cercetare privind educația parentală și nevoia de servicii de sprijin pentru părinți”, dna. Luminița COSTACHE, Specialist în educație din partea UNICEF Romania, care a prezentat modurile de implicare a UNICEF în educația parentală din România, și dna. Adina CODRES, Consilier superior ANDPCA, care a vorbit participanților despre obiectivele și direcțiile de acțiune ale Strategiei Naționale pentru Educația Parentală, precum și despre rolul parteneriatului dintre sectorul public și cel privat în domeniul promovării educației parentale în tara noastra.

Din partea delegației elvețiene, dna. Christelle SCHLÄPFER, Director al Formation des Parents-CH, a ținut o prezentare despre organizație, activitățile sale și tipurile de servicii pe care le pune la dispoziția părinților.

Delegația elvețiană, însoțită de echipele FONPC și FCN, a vizitat mai multe organizații și grădinițe:

 • Fundația Internațională pentru Copil și Familie –întâlnire cu dna. Gabriela SARD – Director executiv al FICF și dna. Andreea ENE – Director administrativ;
 • Grădinița Bambi a organizației “Step by Step” – întâlnire cu dna. Carmen ANGHELESCU, Șef Departament Dezvoltare Timpurie;
 • Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenție Socială – întâlnire cu dna Maria NEAGOE, Director executiv ACSIS;
 • Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) – întâlnire cu dna Alina DUMITRU (Coordonator pentru formare în organizatia „Terre des hommes”), dl. Bogdan SIMION (Președinte FONPC), dl. Mihai CARP și dna. Adina BURLACU (reprezentanți ai organizației „SOS Satele Copiilor”), dl. Toma MAREȘ (Președinte al FICE), dna. Daniela GHEORGHE (Director Executiv FONPC) și Gabriela Udrea (Asistent proiect FONPC);
 • Grădinița nr. 50 din București – întâlnire cu dna Margareta CHICOȘ, Director;
 • Fundația Copiii Noștri, întâlnire cu echipa de proiect FCN pentru discutarea diverselor aspecte ale proiectului;
 • Fundația Phillip, întâlnire cu dl. Ovidiu FILIPESCU, Președinte;
 • Asociația Valentina, întâlnire cu dna Gabriela GHEORGHE, Director executiv.

Câteva concluzii care au reieșit în cadrul schimbului de experiență :

 • Schimbul de experiență a fost o oportunitate pentru profesioniștii elvețieni de a cunoaște mediul social din România și eforturile depuse până în prezent în domeniul educației parentale;
 • Cu ocazia mesei rotunde, delegația elvețiană a întâlnit profesioniști români din mediul ONG și mediul guvernamental, a participat la dezbateri și a împărtășit propria experiență in domeniul educației parentale. Profesioniștii români au aflat informații despre programele de educație parentală din Elveția, tipurile de servicii disponibile pentru părinți și au putut compara mediul social elvețian cu cel român;
 • Una dintre cele mai interesante diferențe între experiența din România privind educația parentală și experiența elvețiană este formarea profesorilor ca educatori parentali. În Elveția, părinții preferă ca educatorii parentali să nu fie profesori / cadre didactice din pricina confuziei de roluri – un profesor pentru copii este perceput ca fiind foarte diferit de un educator pentru adulți. Pe de altă parte, in Romania, experienta si studiile de cercetare au aratat ca părinții români nu numai ca au încredere în profesori pentru a le transmite informații legate de educația copiilor lor, dar considera si ca reprezinta cea mai indicata dintre categoriile de profesionisti pentru a fi educatori parentali.
 • În urma vizitelor la ONG-uri și grădinițe, profesioniștii elvețieni au dobândit o înțelegere mai aprofundată a mediului social din România și a tipurilor de servicii disponibile atât pentru părinții ce dispun de mijloace materiale cât și pentru cei ce fac parte din categorii sociale dezavantajate.


Întâlnirea în comunitate care a avut loc în Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj

În data de 27 iulie 2017, în cadrul proiectului „Promovarea strategiei naţionale pentru educaţie parentală", Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj și Parohia Ortodoxă nr.1 – Biserica ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Șimleu Silvaniei, a organizat întâlnirea în comunitate cu tema ,,Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”.
Obiectivul întâlnirii în comunitate a fost, pe de o parte, promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală precum și crearea unei dezbateri privind nevoia de servicii de suport pentru părinți, la nivel local.
La întâlnire au participat 31 de profesioniști (cadre didactice, psihologi, asistenți sociali, personal medical, reprezentanți ai autorităților locale - Primărie, Consiliul Local, DGASPC, directori de școala si alte persoane din comunitate (preot si parinti). 
Întâlnirea în comunitate s-a desfășurat conform următorului program:
10.30-11.00  Primirea participanților.  Distribuirea materialelor informative
11.00-11.30 Introduceri. În deschiderea evenimentului – discursuri din partea reprezentanților autorităților publice locale și a Parohiei Ortodoxe:
- Țurcaș Septimiu – Primar Șimleul Silvaniei
- Rosan Ioan – Primar Comuna Valcăul de Jos
- Boșca Vasile – Preot Parohia Ortodoxă nr.1 – Biserica ”Intrarea în biserică a Macii Domnului”
- Csatari Ioana – Director Grădinița cu program prelungit nr.2 Șimleu Silvaniei
- Bota Ioana – Reprezentant DGASPC Sălaj
- Nechita Viorela – Director Liceul Tehnologic ”Ioan Osian” Șimleu Silvaniei
11.30 - 11.40 Prezentarea proiectului „Promovarea strategiei naţionale pentru educaţie parentală"
11.40 - 12.30 Discuții pe tema educației parentale
12.30 – 12.45 Concluzii
12.45 – 13.15 Vizită la Centrul de Zi
13.15 – 14.30 Masa de prânz

Câteva dintre temele dezbătute în cadrul întâlnirii în comunitate au fost:
-    Este educația parentală necesară?
-    Sunt părinții suficient de pregătiți pentru a oferi copiilor o educație adecvată societății în care trăim?
-    În ce măsură și cum ar trebui ca autoritățile guvernamentale să se implice în educația parentală? Care dintre aceste autorități ar trebui să se implice și în ce mod?
-    Cine ar trebui să desfășoare cursuri de educație parentală și unde? (Rolul școlii, al autorităților cu atribuții în protecția copilului și dezbatere asupra informării părinților prin intermediul internetului).
-    Cum este prevenit abuzul și abandonul copilului prin educația timpurie și intervenția timpurie?
-    Care sunt beneficiile educației parentale?
-    Cine ar trebui să finanțeze programele de educație parentală?

Din discuțiile desfășurate în cadrul întâlnirii în comunitate și din evaluarea chestionarelor completate de către participanți la finalul întâlnirii s-au desprins următoarele concluzii importante:

 • Educația parentală și sprijinul pentru părinți în educarea copilului reprezintă o prioritate.
 • Este necesară crearea unei ocupații specifice de ,,educator parental” în COR.
 • Instituțiile care ar trebui să se implice în implementarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală sunt școlile, autoritățile locale, primăriile, Direcțiile de Asistență Socială și biserica.
 • Promovarea Strategiei Naționale pentru Educația Parentală se poate face cel mai eficient prin organizarea de întâlniri interactive cu părinții, cu copiii și cu diverși specialiști și prin implicarea autorităților locale.
 • Formarea în educația parentală este necesară iar profesioniștii prezenți în cadrul întâlnirii și-au exprimat disponibilitatea pentru participarea la formare;
 • Educația parentală este o necesitate în România, având în vedere numărul ridicat de abuzuri asupra copilului și al cazurilor de abandon;
  •    Nu doar cadrele didactice ar trebui formate ca educatori parentali, ci și asistenții sociali, psihologii, personalul medical și alți profesioniști care lucrează în mod direct cu copii și părinți;
 • În opinia participanților la această întâlnire, educația parentală ar trebui predată tuturor profesioniștilor care lucrează cu copii (medici, asistente medicale, asistenți sociali, cadre didactice, psihologi, avocați etc.), ca parte din studiile universitare sau postuniversitare;
 • O categorie specială de părinți care au nevoie de suport parental este aceea a părinților care pleacă la muncă în străinătate deoarece aceștia pierd, adesea, contactul cu copiii lăsați acasă în grija rudelor.
 • În ceea ce privește finanțarea programelor de educație parentală, Ministerul Educației, al Muncii, precum și alte ministere ar trebui să ofere finanțare anuală.
 • Autoritățile publice locale și primăriile din Sălaj sunt de acord să susțină cursuri de formare în educația parentală precum și cursuri cu părinții.
 • Educația parentală nu este foarte costisitoare iar efectele ei sunt remarcabile.
 • Educația parentală ar trebui începută încă de la grădiniță; inclusiv copiii ar trebui informați despre rolul părinților în dezvoltarea copiilor.